Δημοτικά Διαμερίσματα

Λουτράκι – Περαχώρα

Οικισμοί: Λουτράκι, Αλκυόνα, Αλκυονίδες, Ασπρόκαμπος, Γέφυρα Ισθμού, Ειρήνη, Καλλιθέα, Λίμνη Βουλιαγμένης, Μονή Αγίου Ιωάννου, Μονή Οσίου Παταπίου, Περαχώρα, Σκάλωμα
Κάτοικοι: 13.400
Απόσταση από Αθήνα: 81 km

Λουτράκι
Το Λουτράκι είναι μια διεθνούς φήμης λουτρόπολη αναγνωρισμένη από το 1925 και αποτελεί ένα εξαιρετικό τουριστικό θέρετρο. Είναι φημισμένο για τα ιαματικά και φυσικά μεταλλικά νερά, καθώς και το σπάνιο φυσικό του περιβάλλον. Οι δυσεύρετοι κλιματολογικοί παράγοντες που επικρατούν στην περιοχή, καθιστούν τον τόπο ιδεώδη για χειμερινό και θερινό τουρισμό γνωστό για τα ιαματικά λουτρά, τα μεταλλικά νερά, το υπερσύγχρονο ιαματικό Spa, την τριών χιλιομέτρων παραλία και το καζίνο του.
Βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο και είναι η έδρα του δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, ενώ πάνω από την πόλη δεσπόζουν τα Γεράνεια όρη.
Απέχει 84χλμ από την Αθήνα και 4χλμ από την Κόρινθο, και έχει περίπου 11.500 κατοίκους.

Περαχώρα
Η Περαχώρα είναι χωριό του νομού Κορινθίας που βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ βόρεια του Λουτρακίου. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Περαίας, η οποία είχε κατοικηθεί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν τα μεσοελλαδικά και υστεροελλαδικά ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή. Η ακμή της περιοχής εντοπίζεται μεταξύ των ετών 750-725 π.Χ. όταν αυτή πέρασε από την κυριαρχία των Μεγαρέων στην Αρχαία Κόρινθο.
Η σημαντικότερη εγκατάσταση σημειώθηκε βορειοδυτικά της Περαχώρας, στη λίμνη της Βουλιαγμένης που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις. Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως το περίφημο Ηραίον, με τον αρχαίο οικισμό του και τα δύο ιερά της Ήρας Ακραίας και της Ήρας Λιμενίας, που χρονολογούνται στον 9ο και 8ο αιώνα π.Χ. αντίστοιχα.
Ο πληθυσμός της Περαχώρας είναι περίπου 1.300 κάτοικοι.

Άγιοι Θεόδωροι

Οικισμοί: Άγιοι Θεόδωροι
Κάτοικοι: 5.950
Απόσταση από Αθήνα: 65 km

Άγιοι Θεόδωροι
Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι κωμόπολη του νομού Κορινθίας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νομού, κοντά στα σύνορα με την Αττική, χτισμένη ανάμεσα στα Γεράνεια όρη και κατά μήκος των ακτών του Σαρωνικού κόλπου, στη θέση του αρχαίου Κρομμυώνα.
Η περιοχή μέχρι τη δεκαετία του 1960 ήταν κυρίως αγροτική ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 άρχισε η δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα δυτικά του οικισμού.
Η περιοχή προσφέρεται για ειδυλλιακές πολυήμερες διακοπές αλλά και εξορμήσεις Σαββατοκύριακου, μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα. Μια πλειάδα ξενοδοχείων, εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών.
Η οικονομία της πόλης στηρίζεται αρκετά στον τουρισμό αλλά και στην ύπαρξη βιομηχανικών επιχειρήσεων στα όριά του οικισμού. Η μεγαλύτερη βιομηχανική εγκατάσταση της περιοχής είναι τα διυλιστήρια της Motor Oil, που βρίσκονται δυτικότερα του οικισμού.

Ισθμία

Οικισμοί: Ισθμία, Άγιος Χαράλαμπος, Κάβος, Κυρα Βρύση, Παλαιό Καλαμάκι, Παράδεισος
Κάτοικοι: 2.700
Απόσταση από Αθήνα: 77 km

Ισθμία
Στην περιοχή, που κατά τη μυθολογία πήρε υπό την προστασία του ο Ποσειδώνας, με μεγάλη ακμή κατά την αρχαιότητα λόγω της εξαίρετης γεωγραφικής της θέσης, είχε αναπτυχθεί η λατρεία των θεοτήτων της θάλασσας όπως μαρτυρούν τα ερείπια των ναών του Ποσειδώνα και του Μελικέρτη Παλαίμονα, το ρωμαϊκό θέατρο και το στάδιο. Εκεί λάμβανε χώρα μια από τις σπουδαιότερες αθλητικές συναντήσεις στην αρχαία Ελλάδα κάθε τρία χρόνια την εποχή της άνοιξης αφιερωμένες στον Ποσειδώνα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι στους αγώνες, αν και αρχικά έπαιρναν μέρος μόνο άνδρες, αργότερα συμμετείχαν και “αλένετοι άνδρες”, έφηβοι ενώ στους μουσικούς αγώνες και γυναίκες. Σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια του ναού, γιατί τον 6ο αιώνα μ.Χ. ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός χρησιμοποίησε τα υλικά του ναού και έχτισε ένα πολύ ισχυρό αμυντικό τείχος για να προστατέψει την Πελοπόννησο από τους εκ Βορρά επιτιθέμενους βαρβάρους, σε τέτοια έκταση που στα νεότερα χρόνια θεωρούσαν το τείχος αυτό έργο της κλασικής αρχαιότητας.

Το μουσείο της Ισθμίας, ωστόσο, στεγάζει σπουδαία ευρήματα, καθώς και ένα σύνολο μοναδικών γυάλινων πινάκων του 375 μΧ., ενώ υπάρχουν πολλά κατατοπιστικά σχεδιαγράμματα και πολλά παράθυρα που βλέπουν προς τον αρχαιολογικό χώρο μαρτυρώντας τον πλούτο και την αίγλη των Ισθμίων κατά τα χρόνια της ακμής τους.
Σήμερα το Χωριό Ισθμία βρίσκεται στο δυτικό άκρο του όρμου Καλαμακίου, κοντά στη νοτιοανατολική είσοδο της διώρυγας του Λουτρακίου και έχει περίπου 1.100 κατοίκους.

Πίσια

Οικισμοί: Πίσια, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Σχίνος
Κάτοικοι: 612
Απόσταση από Αθήνα: 95 km

Πίσια
Χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 4χλμ από την Περαχώρα και 17χλμ βόρεια του Λουτρακίου, στα Γεράνεια όρη, σε υψόμετρο 650 μέτρων.
Μια βαθιά ρεματιά με πολλά πλατάνια και νερά, δίνει στο χωριό μια ιδιαίτερη ομορφιά. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού μάλλον προέρχονταν από τα παράλια της Περαίας Χώρας (Περαχώρας), και πήγαν εκεί την περίοδο της φραγκοκρατίας για να αποφύγουν τις επιδρομές των πειρατών. Σήμερα το χωριό έχει περίπου 150 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.