Project Description

Flower of Inclusion

25 – 28 Μαΐου 2017

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Τζούντο, καλεί τους εκπροσώπους του Τύπου σε συνέντευξη ενημέρωσης για το νόημα και το πρόγραμμα της εκδήλωσης «Flower of Inclusion», η οποία απευθύνεται  σε αθλητές του Τζούντο με ειδικές ανάγκες και που θα πραγματοποιηθεί στο Λουτράκι μεταξύ 25 και 28 Μαΐου. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Τζούντο, είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης εκ μέρους της «Special Needs Judo Union», που θα έχει και την τεχνική καθοδήγηση της εκδήλωσης.

Η συνέντευξη θα δοθεί στο Δημαρχείο του Λουτρακίου, την Τετάρτη 24 Μαΐου, στις 12.00 το μεσημέρι.

Στους παρόντες θα εξηγηθεί μεταξύ των άλλων:

 • Ποιά είναι η ιστορία του κινήματος των ειδικών αναγκών στο άθλημα του Τζούντο.
 • Τι δραστηριότητες με αθλητές ειδικών αναγκών στο Τζούντο γίνονται διεθνώς.
 • Τι σημασία έχει να ασχολείται κάποιος αθλητής με ειδικές ανάγκες με το Τζούντο.
 • Παρουσίαση του Ολλανδού Tycho van der Werff, ο οποίος πρόσφατα ανακυρήχθηκε ιππότης από την Βασίλισσα της χώρας.
 • Ποιός είναι ο Ευρωπαϊκός Φορέας «Special Needs Judo Union», πώς δημιουργήθηκε, ποιός είναι ο σκοπός του.
 • Το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Νομίζουμε, ότι η εκδήλωση «Flower of Inclusion», παρόμοια της οποίας δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, αξίζει να τύχει σοβαρής προβολής. Σας περιμένουμε λοιπόν με χαρά.

Την συνέντευξη θα προλογίσει ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων κ. Γεώργιος Γκιώνης.

Αγαπητοί φίλοι του Αθλητισμού,

Με μεγάλη χαρά μάθαμε εγώ και το Δημοτικό μας Συμβούλιο, ότι δύο φορείς, ο «Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Τζούντο-Kyuzo Mifune» και η Διεθνής Επιτροπή «Special Needs Judo International», πρόκειται να οργανώσουν εδώ, στο φημισμένο παραλιακό μας θέρετρο του Λουτρακίου, μία εκδήλωση του Τζούντο για αθλητές με  ειδικές ανάγκες!

Ακόμη περισσότερο ευχαριστηθήκαμε αντιλαμβανόμενοι ότι αυτή θα αποτελεί μία εναρκτήρια ενέργεια από μία σειρά παρόμοιων ενεργειών που θα γίνονται επί ετήσιας βάσης, με σκοπό να παροτρύνει την οικογένεια του Τζούντο σε όλο τον κόσμο, να εισάγουν στην καθημερινή τους εξάσκηση αθλητές με ειδικές ανάγκες όλων των μορφών, με την έννοια του ότι «ναι, αυτό μπορεί να γίνει». Πιο πολύ ακόμη ενθουσιαστήκαμε με την πρωτοποριακή ιδέα των διοργανωτών να δώσουν στην εκδήλωση την μορφή ενός φεστιβάλ δραστηριοτήτων, κάτω από τον ευαίσθητο τίτλο «Flower of Inclusion-Λουλούδι της Ένταξης», δια μέσου των οποίων, όχι μόνο οι συμμετέχοντες αθλητές θα απολαύσουν την χαρά των αγώνων, αλλά και οι προπονητές και οι άλλοι αξιωματούχοι αυτού του ειδικού τομέα του Αθλητισμού, θα έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και καινούριοι να αναδειχθούν, και όλα αυτά μέσα σε μία ατμόσφαιρα ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων συνδυάζοντας έτσι κατά τον καλύτερο τρόπο τα ιδανικά του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, όπως αυτά τα προέβαλαν και τα έδειξαν στον Κόσμο οι αρχαίοι πρόγονοί μας!

Είμαστε σίγουροι ότι η μικρή μας πόλη θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας, και ότι το προσωπικό των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, με την τεράστια εμπειρία που έχει από τις πολυπληθείς διοργανώσεις στις οποίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, θα αποδειχθεί ο καλύτερος βοηθός για την επιτυχία των σκοπών σας. Ένας σημαντικός παράγοντας αυτής της βεβαιότητάς μας, είναι ότι μόλις πριν λίγους μήνες-λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πιο μπροστά από την εκδήλωσή σας-ήταν εδώ στο Λουτράκι και με την συμβολή αυτού του προσωπικού, που διοργανώθηκαν οι Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από όλους.

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου καλωσορίζω το «Άνθος της αποδοχής» στο Λουτράκι και εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες καλή διαμονή, ευχαριστώντας ταυτοχρόνως τους διοργανωτές για το μεγάλο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον τους και τις ευκαιρίες που δίνουν στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη!

Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης

Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Στην Ευρώπη ο Αθλητισμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καλλιεργείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό συμβαίνει και με το άθλημα του Τζούντο, έστω και με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με τα άλλα αθλήματα. Πρωτοπόρος χώρα στο είδος αυτό του Αθλητισμού είναι η Ολλανδία, την οποία ακολούθησαν οι γειτονικές της χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Σκανδιναβικής Χερσονήσου.

Η ιστορία του Τζούντο των ειδικών αναγκών ξεπερνάει τα 35 χρόνια, ειδικά στην Ολλανδία, αλλά και με κοντινούς ακολούθους τις χώρες που είπαμε. Η Ολλανδική Ομοσπονδία κατ’ αρχήν, αλλά και λίγες άλλες αργότερα, δημιούργησαν ειδικό κλάδο δραστηριοτήτων στον τομέα αυτόν και ειδικός Αντιπρόεδρος των παραπάνω Ομοσπονδιών είναι επιφορτισμένος με την φροντίδα του κλάδου των ειδικών αναγκών. Σήμερα στην Ολλανδική Ομοσπονδία Τζούντο υπάρχουν καταγεγραμμένοι περίπου 2.500 αθλητές με διάφορες παθήσεις.

Η καλλιέργεια του τομέα των ειδικών αναγκών στο Τζούντο είχε σαν αποτέλεσμα την διοργάνωση αγώνων του είδους, στην αρχή επί εθνικού επιπέδου, στην συνέχεια βέβαια και διεθνούς, κυρίως ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες. Πάντοτε στις διοργανώσεις αυτές γίνονταν δεκτοί αθλητές όλων των ειδών των ειδικών αναγκών (παθήσεων). Οι κανονισμοί των αγώνων, απέρρεαν πάντοτε από τους κανονισμούς αγώνων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο, προσαρμόζονταν όμως σε κάθε είδος πάθησης των αθλητών.

Ορισμένοι διεθνείς Οργανισμοί Αθλητισμού ειδικών αναγκών προϋπήρχαν της εμφάνισης του Τζούντο στον χώρο αυτό. Όμως οι παθήσεις με τις οποίες ασχολούντο ήταν μόνο ορισμένες: η διανοητική αναπηρία και η έλλειψη όρασης σε συνδυασμό μερικές φορές με την κώφωση. Με την ενημέρωση και την παρότρυνση των πρωτοπόρων του χώρου οι Οργανώσεις αυτές δέχθηκαν και το Τζούντο στα ενδιαφέροντά τους, με μεγάλο δισταγμό στην αρχή, αλλά πάντως μόνο ως προς τους αθλητές των αναπηριών των ενδιαφερόντων τους.

Την δυνατότητα συμμετοχής στην αγωνιστική δραστηριότητα αθλητών όλων των παθήσεων έδωσε η εμφάνιση των Paralympics σε ακολουθία των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ως προς το Τζούντο τα Paralympics περιορίστηκαν μόνο στην έλλειψη όρασης (αγώνες μόνο για τυφλούς).

Το κενό αυτό διαπιστώθηκε από τους ανθρώπους του Τζούντο που ασχολούνται επί δεκαετίες με τον ειδικό Αθλητισμό στο άθλημα και αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα διεθνή Φορέα, με σκοπό την παρότρυνση του κόσμου του Τζούντο να εντάξει στις τάξεις του αθλητές όλων των παθήσεων χωρίς διακρίσεις, διότι όλοι μπορούν με κατάλληλα διαμορφωμένους κανονισμούς να ωφεληθούν από το άθλημα αυτό. Ο Φορέας θα ενημερώνει  το κοινό ότι αυτό «μπορεί να γίνει», δείχνοντάς το εμπράκτως με διάφορες εκδηλώσεις.  Επί πλέον θα επεξεργάζεται κανονισμούς οι οποίοι μπορούν καταλλήλως διαμορφούμενοι να εφαρμοστούν σε κάθε ειδική περίπτωση ακινδύνως και θα προτείνει την εφαρμογή τους σε διάφορους υπάρχοντες Οργανισμούς ή άλλους που πρόκειται να δημιουργηθούν.   

Γενικότερα ο ρόλος του Φορέα  θα είναι  συμβουλευτικός και θα παρέχει τεχνική και γνωστική υποστήριξη σε όποιον το ζητήσει προκειμένου να ασχοληθεί με τον Αθλητισμό των ειδικών αναγκών στο Τζούντο ή θέλει να διοργανώσει κάποια εκδήλωση.

Οι άνθρωποι για τους οποίους ομιλούμε είναι αυτοί που ήδη αξιοποιούνται από τους παραπάνω Οργανισμούς στους διεθνείς αγώνες τους σε επιτελικές θέσεις, ένεκα ακριβώς της μεγάλης εμπειρίας τους και είναι αυτοί που έχουν διαμορφώσει τους κανονισμούς των αγώνων τους.

 

Ο Φορέας που συνέστησαν είναι η «Special Needs Judo Union».

 

Η ίδρυση της SNJU απεφασίσθη πέρυσι στο Δουβλίνο και φέτος απέκτησε την τυπική μορφή της ως Ένωση με έδρα το Άμστερνταμ. Τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου είναι τα εξής:

 

 1. Tomas Rundvist   (Σουηδία) Πρόεδρος
 2. James Mulroy (Ιρλανδία)       Γεν. Γραμματέας
 3. Ego Sijmens (Βέλγιο)              Ταμίας
 4. Tycho van der Werff (Ολλανδία) Επιμόρφωση/Τεχνικός Διευθυντής
 5. Bob Lefevere      (Ολλανδία)        Δημόσιες σχέσεις
 6. Τρύφων Πέππας (Ελλάς)          Μεθοδολογία
 7. Cecilia Evenbilj  (Ελβετία)         Marketing/Promotion

Ο Σύνδεσμός μας, στα πλαίσια των ευρύτερων σκοπών του, τρέφει ιδιαίτερη ευαισθησία στον χώρο του αθλητισμού ατόμων με ειδικές ανάγκες και μετέχει δια μελών του ή και διοργανώνει εκδηλώσεις μεγάλου βεληνεκούς και σημασίας στον συγκεκριμμένο τομέα. Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή νεοασυσταθείσα Οργάνωση «Special Needs Judo Union» μας ετίμησε με την εκλογή μέλους μας στο ανωτέρω Διοικητικό της Συμβούλιο.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Τζούντο-Kyuzo Mifune, ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2014 και αναγνωρίστηκε σαν σωματείο με την υπ’ αριθμόν 391/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, λαμβάνοντας αύξοντα αριθμό 30322 στο εκεί τηρούμενο βιβλίο των σωματείων.

Οι πρώτες του αρχαιρεσίες έγιναν τον Δεκέμβριο του 2014 και στις 21 του ιδίου μηνός, το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη, συγκροτήθηκε σε σώμα που διατηρείται μέχρι σήμερα ως εξής:

 1. Αθανάσιος Καπαρός του Ιωάννη                          Πρόεδρος
 2. Σπύρος Ρήγος  του Δημητρίου                              Αντιπρόεδρος
 3. Τρύφων Πέππας του Χρήστου                              Γεν. Γραμματέας
 4. Παναγιώτης Κωνσταντίνου  του Βασιλείου     Ταμίας
 5. Νικόλαος Κλουβάτος του Δημητρίου                 Έφορος Υλικού
 6. Οδυσσέας Τζιγκουζίδης του Γεωργίου               Μέλος
 7. Αναστάσιος Γεωργιάδης του Παρασκευά        Μέλος

 

Ο Σύνδεσμός μας είναι ανεξάρτητος από την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο, όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι κάθε Σύνδεσμος Βετεράνων για κάθε άθλημα και σε κάθε χώρα. Άλλωστε δεν ιδρυθήκαμε ως αθλητικό σωματείο κάν, αλλά ως πολιτιστικός-επιμορφωτικός Φορέας, στον οποίο ο Αθλητισμός και ιδιαίτερα η εξάσκηση στο Τζούντο είναι απλώς ένα από τα μέσα της επίτευξης των σκοπών του.

Πέραν της εξασφάλισης της δυνατότητας αγωνιστικής δράσης των μελών μας που έχουν περάσει πια την ενεργό αγωνιστική ηλικία, ο βασικός σκοπός μας είναι η καλυτέρευση της προσωπικότητάς τους ως ανθρώπων.

 

Πολύ περισσότερο ο Σύνδεσμός μας δεν έχει καμία σύνδεση ή εξάρτηση από Κυβερνητικές Οργανώσεις ή Υπηρεσίες, όπως άλλωστε όλα τα Ελληνικά σωματεία.

 

Οι πόροι του Συνδέσμου είναι αποκλειστικά οι ετήσιες συνδρομές των μελών του, καθώς και οι έκτακτες ενισχύσεις αυτών, για την κάλυψη εξόδων διαφόρων εκδηλώσεων. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ουδεμία άλλη επιχορήγηση λαμβάνει ο Σύνδεσμος.

 

Από άποψη αθλητική, έχουμε ήδη στο ενεργητικό μας την διοργάνωση δύο διεθνών αγωνιστικών συναντήσεων βετεράνων αθλητών στην Αθήνα, μία το ’15 και μία το ’16, σκοπεύουμε δε μία τέτοια αγωνιστική συνάντηση να διοργανώνουμε κάθε χρόνο.

Στα πλαίσια του πολιτιστικού κλάδου των σκοπών μας, έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές επιμορφωτικές διαλέξεις και επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερη όμως βαρύτητα έχει δώσει ο Σύνδεσμος στην διοργάνωση ή συμμετοχή στην διοργάνωση κυρίως ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων. Ένα χαρακτηριστικό πεδίο τέτοιων δραστηριοτήτων, που έχει σχέση και με τον Αθλητισμό, είναι οι διοργανώσεις αγώνων για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αρκετά μέλη μας έχουν ασχοληθεί και, ένεκα του ενδιαφέροντος και των επιδόσεών τους, έχουν αξιοποιηθεί – ακόμη και πριν ιδρυθεί ο Σύνδεσμος –  σε κορυφαίες Παγκόσμιες διοργανώσεις του είδους, ως διευθυντικά στελέχη αυτών, ως διαιτητές,  καθώς επίσης και σε οργανικές θέσεις των αγώνων (όπως για παράδειγμα οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics, που έγιναν στην Αθήνα το 2011 και στο Λος Άντζελες το 2015 και μεγάλα Πανευρωπαϊκά τουρνουά της Ευρώπης).

 

Ο υπογράφων Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου μας, υπήρξε διευθυντής των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics που έγιναν στην Αθήνα (δείτε ανωτέρω) και εξελέγη αναπληρωτής Τεχνικός Σύμβουλος της SOI . Από πέρυσι μετέχει στο κεντρικό συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Special Needs Judo International, στην οποία είχε την τιμή να προταθεί από Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Κορυφαία διοργάνωση εκ μέρους μας στον τομέα των ειδικών αναγκών αποτελεί η εκδήλωση «Flower of Inclusion»

The Program:

 

The Program:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coaches / Referees / Athletes / Companions all together same
Program

 

 

 

 

 

 

 

23/4/2017

Thursday May 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morning:

Seminar session

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09:30-09:45

Welcome and Intriduction to the Event

by Tryphon

 

 

09:45-10:15

History and Future of SNJU

by Tomas

 

 

10:15-11:00

Rules and Refereeing

by James

 

 

 

 

 

 

 

 

11:00-11:30

Coffee break, time to change in Judogi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11:30-12:45

Game play 10 minutes rounds

by Tomas, Tycho, James, Cecilia

 

 

 

 

 

 

 

12:45-13:45

Lunch time

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14:00-19:00

Excursions: Epidaurus-Nafplion
(Coaches and athletes together)

 

 

 

 

 

 

 

 

19:30- …

Diner

 

 

 

 

 

Free evening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Friday May 26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morning:

Seminar session

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.00-11.00

Judo and the Brain

by Tycho

 

 

11.00-11.30

Explanation of Divisioning

by Tycho

 

 

 

 

 

 

 

 

11.30-12.00

Coffee break

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.00-13.15

Educational Teaching

By Ann Löf

 

 

 

 

 

 

 

 

13.15-14.15

Lunch time

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.00-20.30

Opening ceremony

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.00…

Diner

 

 

 

 

 

Free evening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saturday May 27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09:30- 10:30

Divisioning workshops for
coaches

 

 

 

with all athletes and coaches

 

 

 

10:30- 11:30

Kata workshops for coaches and athletes

 

 

 

 

Level 1-2-(3)

by Tycho

 

 

 

Level (3)-4-5

by Cecilia

 

 

 

 

 

 

 

 

11.30-12.00

Coffee break

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.00-13.00

Making the pools on the computer together on the screen

(without athletes!)

 

 

 

 

 

 

 

13.00-14.00

Lunch time

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15:00- 18:00

Free afternoon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18:15-19:45

Diner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20:00- 22:00

Free evening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunday May 28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10:00- 13:00

Competitions

 

 

 

 

 

 

 

 

13:15- 14:30

Lunch time

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15:00-16:30

Competitions

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17:00-20:30

Free time

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21:00- ….

Fare well party (dinner included)